Is blockchain het antwoord op 'dominante' Thuisbezorgd?
Ik las op Sprout dat Twentse horecaondernemers zich boos maken.
Boos over de tariefverhoging die Thuisbezorgd volgend jaar wil doorvoeren. Ze hebben zelfs een petitie in het leven geroepen.
Wat is het geval? Thuisbezorgd wil de commissie verhogen van 12% naar 13%. Op zich een kleine verhoging, maar ik geloof best dat het aantikt wanneer een groot deel van je klanten via de Thuisbezorgd app hun eten bestellen.
In 2013 is er ook al een verhoging geweest naar 10% en ook toen was de horeca aan het morren. Maar ze bleven omdat ze geen keuze hadden. Anders gezegd, ze krijgen - zeker in de stad - significant meer bestellingen omdat ze Thuisbezorgd gebruiken.
In het begin waren ondernemers zeker blij met Thuisbezorgd. Extra klandizie is mooi meegenomen. Maar als ze nu de commissie gaan verhogen, dan drukt dat natuurlijk de marge van de ondernemers.
Kortom, we hebben te maken met een tussenpartij die, volgens de ondernemers, te veel macht krijgt. Of dat terecht is, of die verhoging te rechtvaardigen is, daar wil ik me niet aan wagen. Wel vind ik het interessant om te kijken wat de opties zijn. En in hoeverre de blockchain uitkomst kan bieden.
Wat kunnen de ondernemers doen?
-
De verhoging slikken en gewoon doorgaan met Thuisbezorgd.
De meest eenvoudige optie. Het aantal bestellingen zal niet direct veranderen, het wordt alleen een iets duurder.
-
Een andere bezorg-service gaan gebruiken.
Bijvoorbeeld Hungry.nl die 7% commissie vraagt. Qua werk zal het meevallen, zo'n switch. Maar het valt te bezien of Hungry ook dezelfde userbase heeft/krijgt als Thuisbezorgd. Het zou dus goed kunnen dat ondernemers hun omzet zien dalen omdat ze minder bestellingen ontvangen. Anders gezegd, Thuisbezorgd is top of mind bij buiten-de-deur-bestellend Nederland en daar betaal je als ondernemer een prijs voor.
-
Stoppen met bezorg-diensten en zelf een bestelformulier online zetten.
Do it yourself! Waarom kunnen ondernemers niet zelf een bestelformulier op hun site zetten (als ze dat al niet gedaan hadden), dat ook via een smartphone perfect te gebruiken is? Het probleem is dat hongerige mensen dan niet via één gateway hun maaltijd kunnen bestellen. Ze moeten alle restaurant-websites afstruinen, op zoek naar die ene heerlijke aanbieding. Geen goede optie dus. (Misschien wel als een restaurant zo'n uniek en speciaal aanbod heeft, dat mensen sowieso wel komen.)
Als je kijkt naar bovenstaande opties en bijbehorende problemen dan moet het een systeem zijn dat voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Open systeem waar alle horeca-ondernemers zich kunnen aanmelden
- Aanmelding eventueel op aanvraag, zodat 'thuiskoks' niet zomaar kunnen meedoen
- Een centrale plek waar producten & prijzen vastgelegd kunnen worden. (En wel op zo'n manier dat er geen derde partij is die de commissie-prijs ongevraagd kan verhogen.)
- Een app die mensen op hun telefoon kunnen installeren om bestellingen te doen.
De horeca-ondernemers zijn geen IT specialisten en hebben waarschijnlijk ook geen zin om zich daar in te verdiepen. Ieder zijn vak. Wat ze kunnen doen is de markt haar werk laten doen. Zij kunnen hun productinformatie (prijs, locatie, voorwaarden, ...) vastleggen op een centrale en veilige plek (een blockchain). De app-bouwers kunnen op hun beurt die informatie gebruiken om een Bezorgdienst-app mee te maken.
De horecaondernemers bepalen welke app-bouwers toegang krijgen tot hun menu-informatie en welke niet. Doordat de ondernemers de sleutel in handen hebben is dat eenvoudig te regelen.
De drempel voor een app-bouwer om een bezorgdienst-app te gaan maken is laag in deze situatie. Alle informatie is immers -na akkoord van de horeca- gratis voorhanden. Daardoor blijft ook hier de marktwerking in stand; zodra er een Bezorg-app lastig gaat doen, kunnen de horeca-deelnemers besluiten om deze app geen toegang meer te geven tot hun informatie. Slechte apps gaan naar de bodem, goede apps stijgen naar boven.
Die centrale database kun je zien als een laag van waarde die over bepaalde digitale informatie (menu's) heen wordt gelegd. Dat is een van de mogelijkheden van blockchain: om waarde toe te voegen aan aan zaken waar het normaal moeilijk is om waarde toe te voegen.
Horecaondernemers moeten inzien dat hun informatie geld waard is en dat als zodanig gaan behandelen. Door gebruik te maken van de blockchain krijgen de ondernemers het stuur en de eindregie in handen.
De workflow in het kort:
- Horeca gebruikt blockchain-contracten om slimme menu's te maken
- Van elk gerecht wordt de prijs vastgelegd, de commissie en de voorwaarden (openingstijden e.d.)
- Niet alleen dat, ook wordt het contract zo geprogrammeerd dat iedereen automatisch en op het juiste moment zijn aandeel krijgt.
- App-bouwers besluiten om Bezorgapp te bouwen, want ze zien dat hier geld mee te verdienen is
- Mensen installeren een app, zoeken en bestellen een gerecht
- Restauranthouder ontvangt van de blockchain een berichtje met de bestelling- en de adresgegevens
- Gerecht wordt gemaakt en bezorgd
- Van het bedrag gaat de commissie automatisch naar de app-bouwer, en de rest naar het restaurant
Er komt technisch gezien uiteraard nog meer bij kijken. Zo'n slim contract is niet op één dag gebouwd. Maar op deze manier zie je hoe in de toekomst (monopolistische?) tussenpersonen het nakijken hebben.
Meer weten?
In deze reeks van blockchain artikelen bekijken we elke keer een interessant probleem of uitdaging door de ogen van blockchain. Door te kijken hoe de blockchain werkt of kan werken, krijgen we steeds meer gevoel voor welke problemen blockchain kan oplossen. Heb je vragen of wil je meer weten over een bepaald blockchain onderwerp, mail of bel gerust.