Blockchain, tijdcapsules en appeltaart
Stel, je wilt over 10, 20 of 50 jaar een email sturen naar een bepaalde persoon.
Bijvoorbeeld naar je (klein)kind, of misschien naar jezelf. Een soort tijdscapsule met levenswijsheden, een persoonlijk verhaal of misschien wel je lekkerste appeltaart recept. Iets dat je wilt doorgeven.
Een bericht in de toekomst versturen kan eenvoudig met Google's Gmail. Je schrijft een mail en stelt het moment in dat deze mail verstuurd moet worden. Over x jaar zal Google de mail oppakken en versturen naar de geadresseerde.
Er zijn zelfs speciale websites waar je berichten in de toekomst kunt sturen. Soms alleen naar jezelf, soms na betaling. (Beide zijn beperkingen om spam te voorkomen.) Er zijn dus al wat mogelijkheden om dit te doen. Maar... wie zegt dat deze diensten over 10, 20 of 50 jaar nog bestaan. Nou geloof ik best dat Google nog heel lang blijft bestaan, maar wie zegt dat ze hun best doen om die mail 10+ jaar in hun systeem te houden, ook als dat economisch weinig of niets oplevert.
Blockchain to the rescue?
Is er geen betere optie? Een systeem dat de tand des tijds kan doorstaan. Dat niet beheerd wordt door één partij. Misschien iets met de blockchain? Je weet wel, de nieuwe technologie die beveiligde transacties faciliteert en waar geen intermediair tussen zit.
Wat we kunnen doen is het bericht op de blockchain zetten in de vorm van een contract. Een van de kenmerken van dit contract is dat hij pas op een vooraf ingestelde datum 'actief' wordt. Op dat moment kan het bericht verstuurd worden naar de geadresseerde.
Stel dat we het contract zodanig slim maken, dat het contract op het aangegeven tijdstip zelf een bericht kan sturen, via een vaste email-server op een bepaald ipadres. Het probleem is dan dat we niet weten of deze email-server (op dat ipadres) over 10 of 20 jaar nog bestaat. Eigenlijk moeten we iets bedenken waardoor we onafhankelijk zijn van een email-server van nu.
Hoe lossen we dat op? Een goede manier is het voor mensen in de toekomst zó interessant te maken dat ze graag een contract 'activeren' en de boodschap doorsturen naar de geadresseerde (zonder dat ze het bericht zelf kunnen lezen). Hoe maken we het interessant? Door een iemand in de toekomst een beetje geld te geven wanneer hij het bericht doorstuurt. Oké, maar hoe geven we nu, in 2017, geld aan iemand in leeft in 2067?
Dit kunnen we doen door in het contract een bepaald bedrag te reserveren voor degene die het bericht uiteindelijk gaat versturen. Je kunt het vergelijken met het verstoppen van een klompje goud in de grond. Door nu waarde toe te voegen aan de emails bouwen we eigenlijk een netwerk van goudklompjes (waarde) die op enig moment gedolven kunnen worden.
Een 'gouddelver' kan in de toekomst op de blockchain op zoek gaan naar onze tijdcapsule-berichten, die klaar zijn om te versturen. Aan deze contracten geeft hij een (in 2067) bestaand mailserver-account plus zijn eigen wallet adres. Wanneer het contract op basis van de accountgegevens het bericht kan versturen naar de geadresseerde dan ontvangt de delver automatisch zijn aandeel in zijn wallet... en kan op zoek naar het volgend klompje goud.
Wat we hier gedaan hebben is de blockchain gebruiken om:
- Een contract op te stellen die een boodschap bevat, de geadresseerde, en het tijdstip van versturen.
- Een contract op te stellen die zijn boodschap kan versturen door middel van een op dit moment nog onbekende mailserver.
- De afhankelijkheid van technische systemen verminderen door een toekomstige actie te voorzien van een hoeveelheid waarde.
- Personen in de toekomst een stimulans te geven om boodschappen af te leveren omdat er geld mee te verdienen is.
We gaan er voor het gemak vanuit dat er over 50 jaar nog emailservers bestaan. Of dat ons tijdcapsule-netwerk zoveel goudklompjes bevat dat iemand in 2067 even een Postfix Docker image opstart en de buit binnenhaalt.
Dit soort contracten kunnen we bouwen met de Ethereum blockchain. En ook al zijn er wat haken en ogen aan deze oplossing (bestaat emailadressen nog wel in 2067?), je ruikt gewoon de potentie die de blockchain in zich heeft. Is jouw organisatie er klaar voor?
Side note: De hoeveeheid data die we op Ethereum kunnen opslaan is beperkt én zeer kostbaar, dus als we een complete roman willen emailen dan zouden we een gedistribueerde database kunnen gebruiken als Filecoin of IPFS en de hash opslaan in het contract.
Side note 2: We zijn snel over het feit heen gestapt dat emailadressen misschien niet eeuwig meegaan. Mooi onderwerp voor een volgend artikel: hoe maken we een ever-lasting emailadres?
Meer weten?
In deze reeks van blockchain artikelen bekijken we elke keer een interessant probleem of uitdaging door de ogen van blockchain. Door te kijken hoe de blockchain werkt of kan werken, krijgen we steeds meer gevoel voor welke problemen blockchain kan oplossen. Heb je vragen of wil je meer weten over een bepaald blockchain onderwerp, mail of bel gerust.