Wanneer zijn chatbots een goed idee?
Chatbot is het nieuwe buzzword in 2017.
Ze waren er al een tijdje, maar dit jaar zijn ze terug van weggeweest. Links en rechts experimenteren organisaties met chatbots. KLM heeft een chatbot ontwikkeld waarmee reizigers eenvoudiger kunnen boarden en vlieg-updates kunnen ontvangen. Bol.com heeft een chatbot waarmee klanten sneller een boek kunnen vinden en direct kunnen bestellen.
Een chatbot kan een winnende strategie zijn. Allereerst krijgt de klant informatie, ongeacht de dag van de week, tijd, vakantie, enz. In de tweede plaats wordt telefonisch contact (zeker bij jonge mensen) minder gewaardeerd. Communicatie via een chatprogramma is voor hen veel natuurlijker.
Nu vraag je je misschien af, is een chatbot iets voor mijn organisatie?
Hieronder vind je een aantal gevallen waar een chatbot een uitkomst kan zijn.
Je ontvangt veel dezelfde soort aanvragen
Voor bepaalde zaken moeten je medewerkers steeds opnieuw dezelfde vragen beantwoorden. Je kunt al deze zaken verzamelen in het FAQ formulier op de website of Facebook pagina, maar je kunt ook een chatbot maken. Klanten kunnen dan via een chatapp zelf de juiste antwoorden zoeken.
Je verkoopproces omvat een boomstructuur van vragen
Bijvoorbeeld bij het bestellen van een online cursus, uit een catalogis van 500 cursussen. Een chatbot kan dan heel gerichte vragen stellen om een klant naar snel naar de juiste cursus te sturen.
Klanten hebben informatie nodig die makkelijk te verstrekken is
Hoe meer informatie je aan je klant gratis kunt geven, des te meer loyaliteit je bedrijf krijgt. Zo kan je chatbot een nieuw kanaal worden om sympathie te winnen. Dus heeft je organisatie een unieke en interessante kennisbank? Koppel daar dan een chatbot aan.